Menu

De la vis spre împlinire

Sunt ortodoxă și Îl iubesc pe Dumnezeu!

Una dintre întrebarile pe care le primesc cel mai des este cu privire la religia mea. Când răspund că sunt ortodoxă, reacția sună cam așa “Wow, n-aș fi crezut”. De ce? Pentru că se pun etichete. Pentru că protestanții sunt catalogați ca fiind creștini, în timp ce ortodocșii sunt “din lume, păcătoși”.

Să nu ma înțelegeți greșit, nu am nicio problemă cu vreo religie, doar că nu-mi plac oamenii religioși. Nu pot empatiza cu ăia care cred că adevărul se află doar în biserica lor, care se consideră salvați și îi privesc cu superioritate pe ceilalți.

Îmi amintesc că odată, cineva m-a invitat la biserica lui. A început să-mi spună cât de fain e acolo, că voi cunoaște mulți tineri, că se desfășoară multe activități, au piscină și altele. Când i-am raspuns negativ, mi-a zis că voi merge în Iad pentru că sunt ortodoxă. Apoi m-a blocat de la prieteni pe Facebook. De cand decizi tu, omule, în privința mântuirii mele? De cand iei tu locul lui Dumnezeu? Ce știi tu de viața mea? Mergi în papucii mei?

Mai am destule exemple negative. dar mă opresc. Fiindcă am cunoscut și oameni frumosi, ce prin iubirea pe care Hristos o pune în inimile lor, reușesc să rupă barierele religiei. Însă sunt puțini. De multe ori, ceea ce găsesc este multă falsitate și aroganță. Cel care postește și merge la biserică în fiecare duminică îi reproșează celui de lângă că e un păcătos din cauza că nu se ridică la înălțimea sfințeniei lui. Cea care nu se machiază și ascultă numai melodii creștine aruncă cu pietre în cele care nu fac la fel ca ea. Nepocăitele!

Dacă Iisus ar fi cu adevarat între noi, ne-am mai certa și judeca atât de mult unii pe alții? Nu ne-am întoarce privirea spre El? Nu pot să înțeleg de ce există răutate între cei care pretind că sunt crestini. M-am săturat de dezbaterile pe tema botezului,  icoanelor și sfinților.  De oameni care folosesc numele iubirii pentru a judeca, spunând că “din iubire vreau să te corectez, frate, și să-ți arăt eu adevărul”.

Aceste rânduri le scriu pentru oamenii care au pus religia mai presus de Dumnezeu, indiferent care e aceea. Nu critic pe nimeni și consider că fiecare e liber să gândească și să aleagă. Nu mă interesează cărei religii aparții atâta timp cât te asemeni cu Dumnezeu și exprimi iubire. Și nu mă uit la prețul afișat pe eticheta ta, pusă de religie sau de biserică. Valorea ta ca și creștin nu o să poată fi definită de un singur cuvânt.

Așadar, sunt ortodoxă și am decis să-mi încredințez viața și sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Sunt ortodoxă și am decis să Îl urmez. Sunt ortodoxă și încerc să fac voia Lui. Sunt ortodoxă si îmi doresc să devin mai mult ca El. Sunt ortodoxă și sunt o unealtă în lucrarea Cerului pe Pământ. De câțiva ani încoace, observ cum îmi călăuzește pașii spre împlinirea planurilor Lui.

Nu am nevoie sa fac cinșpe botezuri și nici să alerg dintr-o biserică în alta pentru a-L găsi pe Dumnezeu. Din locul în care sunt, L-am căutat si L-am găsit. Nu respect ceea ce-mi impune religia mea, dar asta nu înseamnă că îi judec pe cei care se roagă la sfinți sau privesc icoane. Nu, nu, și iar nu!

Ca mine mai sunt mulți. De fapt, nu ca mine, ci mult mai buni decât mine. Deschide ochii! Orice pădure are uscăturile ei (deși și alea sunt iubite de Dumnezeu), dar asta nu înseamnă că nu putem găsi copacii plini de iubire și culoare.

Doctrina religiei mele este iubirea din Dumnezeu. Restul sunt detalii. Punct.

Comments

Cristi spune:

Foarte frumos dar mai ales..adevarat!
Dumnezeu sa te binecuvanteze Ioana!

Ioana spune:

Mulțumesc, Cristi!

Persida spune:

Asa este Ioana 👍Dumnezeu nu te cheamă la o religie ci la mântuirea sufletului tău si a fiecarui om .Până la urmă nu religia te mantuieste ci credința
Domnul să te binecuvanteze si să te întărească să privești doar la Isus cum a fost si trăit pe pământ .

Diana spune:

woww! foarte fain! Nu religia ne defineste, ci iubirea!

Ioana spune:

mulțumesc! 🙂

Claudiu spune:

Scuza-ma.

Ai spus foarte frumos totul , de apreciat , insa m-am oprit in dreptul unei fraze in care te contrazici singura . Spuneai printre randuri ca nu iti plac oamenii religiosi…. iar mai jos puțin , ai început sa ridici in slavi ortodoxismul care si el tot religie e !!! ( „sunt ortodoxa , sunt ortodoxa” ).
A fii credincios lui Dumnezeu , asta nu e o religie !!!
Nu ai făcut altceva decât sa denigrezi pe acei despre care ai vorbit , nu ca ai spus ceva neadevărat, dar nu ai uitat sa-ti etalezi religia ta ! 🙂
Fii binecuvântata !!!

Ana spune:

Scrii foarte frumos, Ioana. Eu merg la o biserica de crestini dupa evanghelie, dar bunica mea e ortodoxa si il iubeste pe Iisus, la fel ca si tine. Si in Biblie nu se mentioneaza o religie care mantuieste, ci credinta in El. Astept cu drag urmatoarele tale ganduri. Dumnezeu sa iti binecuvanteze pasii si sa iti indrepte privirea spre cer!💙

Ioana spune:

Ce frumos ai spus, Ana! Mulțumesc din suflet! Doamne ajută! <3 :*

Ivan Silvia spune:

Noi se pare că nu înțelegem ceva Dumnezeu ne-a dăruit cel mai scump lucru: Fiul său jertfit ptr mântuirea noastră. Și mai important : libertatea, libertatea de a-i întoarce până și spatele… Datorită celor care au impresia că sunt sfinți,care-i judecă pe cei care nu se comportă în biserică după standardele lor foarte mulți se îndepărtează de biserică. Tocmai de locul în care găsim tot ce avem nevoie dragoste, putere și nu în ultimul rând iertare, restaurarea sufletului. Așa că hai să nu ratăm imaginea de ansamblu datorită paielor….

Daniel spune:

Religia curata si neintinata, inaintea lui Dumnezeu, Tatal nostru, este sa cercetam pe orfani si pe vaduve in necazurile lor si sa ne pazim neintinati de lume. (Iac.1:27)…Exista o religie curata inaintea lui Dumnezeu…insa despre asta vorbim mai putinc a cere sacrificiu… De fapt este exteriorizarea credintei din suflet…altfel vorba aceea…”sufletu..”

Stanciu Ioana spune:

Cuvinte frumoase, pline de intelepciune! Sunt de acord cu tine. Imi place mult blogul tau, scrii foarte frumos! 💙

Ioana spune:

Îți mulțumesc mult, Ioana! Te îmbrățișez! ❤️

Lasă un răspuns