Menu

De la vis spre împlinire

Să fim oameni. Să fim un Cer.

Vă spun înainte de toate că nu sunt mamă si stiu, poate că nu am dreptul de a vă sfătui cum să vă creșteți copiii. Și încerc să nu fac asta. Numai voi știți cât de greu este să fiți parinți.
De ce vă scriu vouă? Fiindcă anumite exemple din jurul meu m-au făcut să conștientizez cât de important este ceea ce copilul învață acasă și educația pe care o primește. E foarte greu de schimbat ceea ce a fost deja format. Am văzut oameni care se cred buricul pământului, urâți și goi pe dinăuntru. Oameni cărora li s-a spus mereu că sunt cei mai buni și nu au fost corectati nicioadată. Oameni care nu știu să aprecieze nimic, să spună mulțumesc, să fie buni. Oameni care…nu sunt oameni. Nu învinovățesc pe nimeni, dar consider că voi purtați o responsabilitate enormă pentru ceea ce ei devin. Noi devenim.

De aceea, dragi părinți…

Învățați-vă copiii să fie prietenoși și să zambească sincer. Să fie calzi. Să vorbească cu oricine. Să nu trateze oamenii diferit în funcție de statutul social, situația financiară sau de interese proprii. Aceștia sunt cei care sunt placuți și doriți oriunde, oricând.

Învățați-vă copiii să fie umili. Cei mai frumoși oameni pe care i-am întâlnit sunt modești. Să nu meargă cu nasul pe sus căci vor rata multe lucruri frumoase ale vieții. Aroganții sunt greu de digerat, știți bine.

Învățați-i să fie respectuoși și empatici. Oh, cât de rar este să întâlnești persoane care știu să se pună în papucii celorlalți și să nu critice.

Învățați-i să nu fie mincinoși, egoiști, răutăcioși, invidioși. Să nu se compare cu ceilalți. Să nu fie într-o competiție cu ceilalți. Să nu calce pe cadavre ca să își atingă scopul.

Vorbiți-le despre milă, despre onoare, despre mâini întinse către oameni. Arătați-le cum se face. Voi sunteți cel mai bun și viu exemplu pentru ei.

Vorbiți-le despre Dumnezeu. Nu spun că trebuie să îi îndoctrinați sau să le bagați pe gât vreo religie. Dar plantați o samânță de fiecare dată când aveți ocazia. Cuvintele voastre pot da roade dulci într-o zi.
Nu este nevoie de oameni religiosi sau spirituali, este nevoie de oameni cu suflet, care știu să iubească. Iar în treburile sufletului, Dumnezeu este cel mai bun Învățător.

Și în ultimul rând, dar nu pe ultimul loc, vă îndemn să vă rugați pentru ei. Când simțiți că vorbiți cu pereții sau că nu mai sunteți ascultați, vorbiți cu Dumnezeu despre ei.  Adevărul este că puterea noastră este limitată. Tocmai de aceea, un părinte care știe să se supună lui Dumnezeu și să se roage pentru copilul său, va ști (cum) să-i insufle cele mai frumoase lucruri și valori ce nu au preț.

Sper ca prin acest articol nu am supărat pe nimeni. Intenția mea este să mișc puțin conștiința fiecăruia, să provoc o analiză interioară și să vedem dacă se poate schimba ceva. Și părinți, și copii, și mici, și mari, și eu, și tu putem lua aminte și lupta pentru o lume mai frumoasă. Dacă învătăm că suntem stele ce pot străluci, vom descoperi că împreună putem forma constelații. E destul întuneric pe Pământ și lumini artificiale. Să fim un Cer.

Lasă un răspuns